Новини
 

Кънчо Стойчев: Всяка успешна държава трябва да подкрепя своя национален бизнес

30.10.2017

Интервю в “Седмицата” на Дарик радио с президента на Gallup International Association и член на журито на конкурса "Най-добра българска фирма", организиран от Fibank 

 "Най-добра българска фирма" е прекрасна инициатива, защото българският бизнес е смачкан - няма достатъчно реклама, няма достатъчно патриотично чувство. Ние сме уникални в това отношение в света“, каза Кънчо Стойчев в студиото на предаването „Седмицата“ по Дарик радио по повод старта на гласуването за наградата на публиката в конкурса на Fibank.  

„Когато става въпрос за подкрепа на българското, стигаме до една мантра – нарушават се правата на ЕС, всичко трябва да мине през обществени поръчки... А всяка държава трябва да защитава производството си. Нe става дума да имаме привилегии и преимущества – нямаме такива претенции и нямаме нищо против равната конкуренция, но проблемът е, че не ни допускат именно до равни конкурентни правила. Ние сме за конкуренцията, а който е за конкуренцията е против монопола“, заяви Стойчев, който е и председател на Съюз „Произведено в България“.

„Конкурсът вече има рекорден брой участници  – над 270 заявки. Сайтът е отворен до 17 ноември за гласуване, като по този начин оценката на участниците в него става комплексна - съобразяваме се с това, което мислят хората, но и със сложен списък обективни показатели на фирмите“, обясни Кънчо Стойчев. По думите му има много малки български производства в почти всички сфери, за които не знаем, а те са направили наистина световен, полезен продукт. „Фактът, че не сме чували за тях, означава, че българското производство е загърбено, а няма успяла държава, която да не поставя своето производство в центъра на общественото внимание“, смята социологът.  

Целия разговор на Кънчо Стойчев с Кирил Вълчев може да чуете тук: https://youtu.be/Nukgmr-ExOw

 

Най-добра българска фирма

Стартира десетото издание на конкурса „Най-добра българска фирма“. Краен срок за подаване на кандидатури за участие – 10 септември 2022 г.

От 15 до 30 септември 2022 г. ще имате възможност да гласувате за своя фаворит в категория ”Фирма на публиката”.