Новини
 

Славин Янакиев, CEO на Прогрес АД: Има нужда от внимание към машиностроенето, наградата от Fibank ни мотивира

17.12.2018

Славин Янакиев, изпълнителен директор на големия победител в конкурса „Най-добра българска фирма“ - Прогрес АД, Стара Загора, гостува в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Компанията спечели първа награда в категорията „Средна и голяма фирма“ на седмото издание на надпреварата.

Той разказа в студиото на Кирил Вълчев за постиженията на предприятието и за развитието на индустрията в България. Прогрес АД е със 100-годишна история в производството на висококачествени технически отливки от чугун. Започнала е още през 1913 г. с помпи за напояване, със земеделски сечива и машини за текстилната индустрия. Днес е с около 40 млн. лева годишен оборот и 500 души персонал. „Ние произвеждаме и така пълним парите със смисъл - създаваме кръвоносната система на машините“, каза г-н Янакиев. Фирмата, специализирана в чугунени отливки за хидравликата, е една от най-добрите в световен мащаб. Ако в света има 6 най-големи производители на хидравлични компоненти, Прогрес АД  работи за 4 от тях, уточни Славин Янакиев. 70 % от продукцията се изнася, другото е косвен износ под формата на готови продукти. Компанията произвежда много сложни детайли, някои без аналог в Европа. Сред клиентите на дружеството са например заводите на BOSH по света.

Капацитетът в момента е 15 000 тона отливки годишно на най-различни детайли. Миналата година капацитетът на Прогрес е увеличен с цели 50%. По думите на г-н Янакиев 2018 година е била по-добра за българския бизнес и Прогрес го доказва с 10% ръст на приходите.

Българското производство днес  е много по-малко от това преди 10 ноември, когато България е имала леярски мощности с капацитет 500 хиляди тона отливки годишно. По думите на Славин Янакиев тези мощности са затворили точно в периода, когато целият Запад се ориентира към източните производители. „Почти всички страни в Източна Европа запазиха индустрията си в много по-голяма степен, отколкото ние в България“, припомни управителят на дружеството. Днешната голяма пречка пред индустрията според него е липсата на стабилност. Неочакваното повишение на цената на електроенергията, например, направило българските фирми неконкурентни. „Когато имаш сключени договори, а себестойността на продуктите драстично се вдига, е трудно да се реагира -инвестирахме в нови модерни мощности, енергоефективни пещи, но това не е достатъчно“, коментира Славин Янакиев.

Друг проблем е липата на желание у младите да се реализират в сферата на индустрията. Една от причините е грешната представа за металолеенето – съвременните леярни нямат нищо общо с картината от миналия век. Новите заводи са с автоматични роботизирани линии, а в Прогрес АД има условия, каквито няма в много европейски леярни. „Има нужда да се говори за индустрията, да се насочи общественото внимание към машиностроенето. Точно затова признанието от Fibank е приятна изненада. Чест прави на журито и организаторите, че избраха фирма точно от нашия бранш. Горди сме с наградата - явно вървим в правилната посока“, обобщи Славин Янакиев.  

Чуйте цялото интервю на https://www.youtube.com/watch?v=h4CR5F2xhEQ

Най-добра българска фирма

Стартира десетото издание на конкурса „Най-добра българска фирма“. Краен срок за подаване на кандидатури за участие – 10 септември 2022 г.

От 15 до 30 септември 2022 г. ще имате възможност да гласувате за своя фаворит в категория ”Фирма на публиката”.