Новини
 

Конкурсът "Най-добра българска фирма" е ценен символен капитал

26.06.2018

"В съвременния свят имиджът – или, както обобщено се казва, „символният капитал“ – е едва ли не всичко, често повече дори от реалния капитал. Тази инициатива допринася именно за имиджа на българските фирми и затова е толкова ценна." Това каза за "Гласове" Кънчо Стойчев по повод поредното издание на конкурса "Най-добра българска фирма на годината", организиран от Първа инвестиционна банка. Стойчев е член на журито, което ще отличи компаниите, които показват стабилен растеж, възможности за справяне в конкурентна среда, потенциал за навлизане на нови пазари и прогресивни бизнес идеи.
 
Според председателя на съюз "Произведено в България" Кънчо Стойчев родните производители и доставчици на услуги няма как да харчат за имидж сериозните суми, които влагат в това направление големите им международни конкуренти, и Първа инвестиционна банка с конкурса си помага реално. Освен това, самото състезание и оценката при журирането носят признание и удовлетворение за участниците, а и се привлича общественото внимание към българския бизнес. "Живеем в сбъркана среда в България, в която политиката почти напълно доминира общественото пространство. Нормалното е обратното – икономиката, бизнесът да доминират." коментира още социологът. 
 
Според него една от целите на състезанието е да насочи общественото внимание към добрите примери в бизнеса и да стимулира развитието на предприемачеството у нас. Кънчо Стойчев коментира и разпространеното мнение, че в България думата "бизнес” се е превърнала в мръсна дума и се свързва по-скоро със спекула и нечестно натрупване на богатство, отколкото с предприемчивост и благоденствие, постигнато с усилия и труд: 
 
"Едрият, големият бизнес носи черния, лошия етикет. За съжаление, в много случаи заслужено, особено когато е заченат в нашенската приватизационна каша. Но не бива да генерализираме – познаваме не един и два бизнеса, тръгнали от приватизацията, но развили се на чисто и с успех. Колкото до малкия и среден бизнес, който у нас е гръбнакът на икономиката и основата за средната класа, то той в огромната си част не е възприеман лошо, напротив даже."
 
Кънчо Стойчев смята, че големият бизнес по естеството на капитализма се стреми да няма конкуренция, да монополизира и картелизира и обратното – малкият бизнес по определение е в постоянна конкуренция. Големият бизнес оптимизира постоянно работната ръка, т.е. съкращава я, а малкият и средният бизнес постоянно създават работни места. По време на кризата от 2007 г. 85 процента от новите работни места в Евросъюза бяха създадени от малкия и средния бизнес - това говори само по себе си, обобщава коментара си за "Гласове" социологът.
 
 
Най-добра българска фирма

Стартира десетото издание на конкурса „Най-добра българска фирма“. Краен срок за подаване на кандидатури за участие – 10 септември 2022 г.

От 15 до 30 септември 2022 г. ще имате възможност да гласувате за своя фаворит в категория ”Фирма на публиката”.